Beton ciré of microcement: wat is het verschil?

De ‘betonlook’ is razend populair, je ziet het op steeds meer plekken terugkomen. Van badkamers tot bedrijfsruimtes, woonkamers en alles daar tussenin. De naadloze afwerking zorgt voor een heerlijk gevoel van ruimtelijkheid in ieder vertrek, alsof je een woonmagazine binnenstapt. Wanneer je meer wilt weten over de mogelijkheden hiervan, stuit je al snel op allerlei termen als beton ciré, microcement en betonstuc.

Van oorsprong is beton ciré de Franse benaming voor ‘gewaxt beton’, waarvan de Spaanse benaming microcement is. Deze termen worden op sommige plekken afwisselend door elkaar heen gebruikt. Tendenza Design levert zowel beton ciré als microcement als afwerking, maar er zijn belangrijke verschillen in onze producten.

Wat is dan precies het verschil tussen beton ciré en microcement van Tendenza Design? En wat is de juiste keuze voor jouw woonruimte of bedrijfsruimte?

Op dit moment zijn er verschillende aanbieders, en is beton ciré / microcement een verzamelnaam geworden. De meeste aanbieders werken op basis van cement. Tendenza heeft zich daarin verder ontwikkeld met een andere samenstelling op basis van natuurlijke mineralen en polymeer. Beide soorten hebben als eigenschap het naadloos overlopen van vloeren, wanden en plafonds.

Het is natuurlijk niet vreemd dat onze nieuwe klanten vragen naar de verschillen tussen het ene microcement en het andere. Welke is beter? Het komt er op neer dat deze twee soorten microcement totaal verschillend zijn, en elk een andere uitstraling en duurzaamheid hebben.

We zetten het verschil tussen beton ciré en onze microcement voor je op een rij.

De belangrijkste verschillen tussen beton ciré en microcement in het kort:

Beton ciré

 • op basis van cement
 • afwerking van vloeren, wanden en plafonds
 • poreuze samenstelling, trekt meer stof aan en is gevoeliger voor slijtage
 • kans op vlekken via zuigende werking bij schade
 • beperkte kleurkeuze

Microcement

 • op basis van natuurlijke mineralen en polymeer
 • minder poreus en minder zuigende werking, trekt minder stof aan
 • duurzaam product dankzij milieuvriendelijk materiaal en langere levensduur
 • afwerking van vloeren, wanden, plafonds, maar ook als decoratieve stuclaag of bekleding van meubels
 • altijd een handgemaakt, uniek product met ruime keuze in textuur en afwerking
 • beschikbaar in 60 standaardkleuren, maar ook bijna alle RAL- en NCS-kleuren
 • eenvoudig schoon te houden

Wat is beton ciré?

Beton ciré wordt gemaakt op basis van beton of cement. Het beton voelt oud aan en heeft daarmee een unieke, karakteristieke uitstraling. Beton ciré kan worden gebruikt als afwerking van vloeren, wanden en plafonds. Beton ciré en is in tientallen kleuren leverbaar.

Beton ciré kan puur als decoratief stucwerk verwerkt, maar ook waterdicht. Je ziet vaak dat beton ciré wordt gebruikt in diverse ruimtes zoals badkamers, keukens of woongedeeltes.

Toch heeft beton ciré een aantal nadelen. Beton ciré heeft als eigenschap om meer stof aan te trekken dan ons microcement en is het daarmee lastiger schoon te houden. De samenstelling van beton is poreuzer en voelt vaak koud aan. Ondanks de coating kan na enige tijd slijtage of schade ontstaan bij beton ciré.

Ontstaat er toch een kras in de coating van beton ciré? Dan is de kans groot dat er vlekken ontstaan in de vloer of wand. Wanneer je een vloeistof laat vallen op de vloer, of de vloer vochtig maakt met bijvoorbeeld schoonmaakmiddel, neemt de scheur in het beton dat vocht op en ontstaat er een vlek. Deze vlek zul je bijna niet meer kunnen verwijderen.

Doordat beton ciré een aantal beperkingen heeft voor de langdurigheid, bieden wij deze afwerking vaak aan als een decoratief stucwerk voor wanden en plafond en niet in de natte ruimtes. De mogelijkheden die onze microcement biedt, zijn echter nog vele malen groter.

Microcement bij Tendenza Design

Gelukkig zitten wij niet stil en hebben wij ons verder ontwikkeld in een betere samenstelling wat meer past bij Tendenza voor diverse oppervlaktes en objecten.

Tendenza Design heeft een microcement niet op basis van cement, maar op basis van natuurlijke mineralen en polymeer. Dankzij de natuurvriendelijke materialen is dit product ook nog eens milieuvriendelijker. Feitelijk is dit dus geen beton, maar microcement resulteert wel in de karakteristieke betonlook waarnaar iedereen op zoek is. Onze deskundige adviseurs vertellen je met veel plezier en kennis over de voordelen en mogelijkheden van microcement..

Duurzaamheid: lange levensduur

De unieke samenstelling van het microcement van Tendenza Design zorgt ervoor dat er lang niet zo’n sterke zuigende werking optreedt als bij beton ciré. Dit komt omdat microcement op basis van natuurlijke mineralen en polymeer lang niet zo poreus is als beton ciré op basis van cement. Ook trekt het microcement van Tendenza Design minder snel stof aan en voelt niet koud aan. Voornamelijk voor vloeren in het super fijn dat de microcement zich aanpast aan de temperatuur van het leefgedeelte.

Daarmee is een afwerking van microcement veel makkelijker om op te leven dan beton ciré. Dit resulteert niet alleen in eenvoudig onderhoud, maar ook in een langere levensduur. Ons unieke microcement is daarmee een stuk duurzamer dan beton ciré op basis van cement.

Droom je gewenste kleur

Microcement biedt nog meer mogelijke kleuren dan beton ciré. Naast de 60 standaardkleuren, kan microcement worden geleverd in iedere beschikbare RAL- of NCS-kleur. Laat je fantasie de vrije loop en droom over de perfecte kleur voor jouw ruimte, dan zorgen wij voor de rest.

Oneindige mogelijkheden en toepassingen

Microcement kan op oneindige veel manieren worden toegepast en gaat veel verder dan beton ciré. Onze microcement is namelijk wel een perfecte toepassing voor natte, vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.

Naast vloeren, wanden en plafonds, kun je microcement ook toepassen als decoratief stucwerk of bekleding voor meubels. Denk bijvoorbeeld aan bekleding van een wastafel of eettafel. Met de karakteristieke betonlook tover je ieder meubelstuk om tot unieke blikvanger in je huis.

Vraag jij je af of je de juiste ondervloer hebt voor een microcement afwerking? Geen zorgen! Microcement kan op vrijwel ieder type dekvloer gelegd worden, zolang deze stevig, vlak, droog, stof- en vetvrij is. Een microcement vloer is ook uitermate geschikt voor vloerverwarming. Zo ontstaat er een behaaglijke verspreiding van warmte en geniet je van heerlijk wooncomfort.

Altijd een uniek product

Doordat een microcement vloer, wand of andere toepassing met de hand wordt afgewerkt, ontstaat er altijd een uniek product. De adviseurs van Tendenza Design gaan vooraf met je in gesprek om je wensen in kaart te brengen. Er is ook zoveel te kiezen op het gebied van textuur, kleur en afwerking.

Wil je een grove of fijne textuur? Kies je voor een vernisafwerking in mat, satijn of hoogglans? Iedere vloer en wand, ieder plafond en meubelstuk is weer uniek.

Onderhoud en schoonmaken

Dankzij de doorlopende coating van microcement, ontstaan nergens naden en scheuren. Deze naadloze afwerking voorkomt de ophoping van stof en vuil. Het reinigen en onderhouden van een microcement vloer is daarom eenvoudig.

Stofzuig de vloer regelmatig met een zachte borstel. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn daarom ook niet nodig en raden we af. De vloer dweilen met warm water, wat groene zeep of onze speciale schoonmaakmiddel voor microcement is al genoeg.

Beton ciré of microcement?

Tendenza Design levert zowel beton ciré op basis van cement, als microcement op basis van natuurlijke mineralen en polymeer. Vind je het lastig om de juiste keuze te maken of wil je graag nog meer weten over de verschillende toepassingen en afwerkingen?

De deskundige adviseurs van Tendenza Design denken graag mee over de juiste toepassing van de karakteristieke betonlook in jouw keuken, badkamer, woonkamer, kantoor of bedrijfsruimte. Neem contact op voor de mogelijkheden of maak een afspraak in onze showroom. Graag tot snel!