Gietvloer

Gietvloer nodig? Een mooie basis voor iedere ruimte

Tendenza heeft een passie voor gietvloeren en dat is niet voor niets. Door de veelzijdigheid van het materiaal en de kennis van onze vakmensen kunnen we elke opdracht weer een vloer naar wens creëren. Dat maakt ons werk zo mooi. Wij gaan voor het beste, voor u!

 

Er zijn verschillende soorten gietvloeren

Bent u op zoek naar een gietvloer dan merkt u al gauw dat er uiteenlopende aanbieders en prijzen zijn. Er zijn dan ook verschillen in gietvloeren. Een gietlaag kan gemaakt worden met epoxy of polyurethaan. Epoxy is bijvoorbeeld niet scheuroverbruggend of UV-bestendig. Dat is prima geschikt voor uw garage maar niet als woonvloer in uw nieuwe woning. Onze alifatische polyurethanen zijn daarentegen scheuroverbruggend en UV stabiel. Dit is uitermate geschikt om jarenlang zorgeloos plezier van te hebben.

Voor elk budget een gietvloer

De prijs van een gietvloer is natuurlijk afhankelijk van het aantal vierkante meters. Daarnaast spelen ook het materiaal, de ondergrond en de opbouw van de gietlagen een rol. Omdat wij u goed adviseren en uw verwachtingen bespreken kunnen wij voor elk budget de perfecte vloer leveren. Van een eenvoudige coatingvloer tot een hoogwaardige, UV-stabiele polyurethaan gietvloer.

Wilt U:

  •  de juiste gietvloer voor uw budget;
  •  een gietvloer waar u jarenlang plezier van heeft;
  • kwalitatief advies van specialisten;
  • een gietvloer van vakmensen met 15 jaar ervaring?

Dan kiest u voor een gietvloer van Tendenza Design. Neem gerust contact op of maak een afspraak!

Gietvloer aanbrengen

Veel mensen vinden een gietvloer mooi, maar hebben geen idee hoe de vloer wordt aangebracht. Het aanbrengen van een gietvloer is een arbeidsintensieve aangelegenheid. Een goed geprepareerde ondervloer is minstens zo belangrijk als de gietlaag zelf. Wij besteden hier dan ook veel aandacht aan. Vooraf komen wij ook het vochtpercentage van uw ondervloer meten. Het vochtpercentage van de vloer moet juist zijn en de ruimte mag niet stoffig zijn, ook wordt het aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden voor en tijdens het proces. Zo wordt voorkomen dat er vliegjes en vuiltjes van buitenaf roet in het eten gooien. Afhankelijk van het type ondervloer wordt de vloer vervolgens gebrand. Dit om te voorkomen dat haartjes van de ondervloer door de gietlaag heen komen. Nadat scheurtjes in de ondervloer zijn dichtgezet wordt er een primer aangebracht, daarna volgt de egalisatielaag.

De volgende dag wordt er nogmaals gestofzuigd en met een swiffer door de woning gegaan om te voorkomen dat er vuiltjes in de gietlaag komen. Daarna worden de verschillende componenten gemengd. Wanneer u kiest voor een vleug/ betonlook kunt u bij het mengen en het aanbrengen van de gietlaag zelf aanwezig zijn om de vleug te bepalen. Na het mengen van de gietlaag, wordt de laag handmatig in één keer aangebracht. Als de gietlaag is aangebracht moet deze een dag uitharden, voordat hij mat kan worden afgelakt. Tijdens het aflakken dragen onze vakmannen stofvrije overalls om te voorkomen dat er stofjes of vezels van de kleding in de laklaag terecht komen. In eerste instantie zal de laklaag nog glimmen, maar het eindresultaat is mat. Wanneer de vloer op vrijdag gelakt wordt, adviseren we de vloer pas na het weekend in gebruik te nemen.

Waarom een gietvloer en vloerverwarming de perfecte combinatie zijn

Vaak wordt gedacht dat vloerverwarming gecombineerd moet worden met een stenen vloer. Niets is minder waar, sterker nog: vloerverwarming en een gietvloer zijn eigenlijk de uitstekende combinatie. Een aangenaam verwarmde vloer maakt een ruimte minder kil en zorgt voor een prettig en huiselijk gevoel. Daarnaast bevordert vloerverwarming de luchtcirculatie en levert dus gezondere lucht in de ruimte op. Het grootste profijt is de efficiënte verwarming. Doordat de warmte vanaf de gehele vloer tot het plafond stijgt, is de temperatuurverdeling in de ruimte gelijkmatiger. De ruimte zal hierdoor ook sneller behaaglijk voelen, met als resultaat dat u de verwarming al gauw een graad of twee lager kunt zetten dan bij andere systemen.

Een gietvloer is een goede geleider van warmte. In tegenstelling tot een stenen vloer, is een gietvloer vrij dun. Door de minimale laagdikte wordt de gietvloer snel verwarmd door de vloerverwarming en de vloer kan de warmte ook direct weer afgeven aan de ruimte. De ruimte is binnen korte tijd op temperatuur en er gaat weinig energie verloren.

Dankzij de unieke eigenschappen van een gietvloer is het mogelijk om deze over bestaande vloerverwarming te leggen. Een gietvloer wordt hechtend op de ondervloer aangebracht, in een dunne laag. Hierdoor kan een gietvloer de warmte van de vloerverwarming snel overnemen en weer afgeven aan de ruimte. En doordat de gietlaag dun is, is het zelfs geen probleem om deze over een bestaande tegelvloer met vloerverwarming te leggen. Het verlies aan rendement is minimaal.

Wordt er in een ruimte nieuwe vloerverwarming gelegd, dan is het belangrijk de ondervloer te laten wennen aan de verwarming voordat de vloer er overheen gelegd wordt. Dat geldt niet alleen voor het aanbrengen van een gietvloer, maar voor elke soort bedekking. Door de warmte geleidelijk te laten toenemen volgens een stookprotocol, wordt meteen zichtbaar of de ondervloer krimpscheurvorming of andere problemen vertoont. Nu er nog geen bedekking over de vloerverwarming ligt kan dit eenvoudig verholpen worden, wat toekomstige narigheid voorkomt. Zodra de ondervloer gereed is, kan de gietvloer over de vloerverwarming worden gelegd.

Een gietvloer is een kostenefficiënte energiegeleider en daarom de perfecte combinatie met vloerverwarming.

Tips om uw gietvloer te onderhouden

Onderhoud van een gietvloer is betrekkelijk eenvoudig. Gietvloeren zijn naad- en voegloos, waardoor vuil zich niet op kan hopen. Ook krijgt huisstofmijt geen kans. Het gemakkelijke onderhoud maakt een gietvloer de perfecte basis voor een schoon interieur, zowel thuis als in het bedrijfsleven.

•   Stof verwijdert u eenvoudig van de vloer met een stofwisser of een stofzuiger – wel één met een zachte borstel. Gietvloeren zijn goed bestand tegen morsen van vloeistoffen zoals thee, koffie en wijn. Laat de vlekken echter niet inwerken en verwijder ze binnen een half uur met een vochtig, zacht doekje. Voor het verwijderen van het ergste vuil en stof kunt u de gietvloer droogreinigen. Dankzij het gladde oppervlak van de vloer is deze prima schoon te maken met een stofwisser of een stofzuiger met een zachte borstel.

•   Voor vochtige reiniging van de gietvloer zijn een schone dweil en water al voldoende. Het gebruik van een schoonmaakmiddel is niet noodzakelijk. Zeep houdende schoonmaakmiddelen maken de vloer namelijk plakkerig en hier kan vuil zich juist gemakkelijk aan hechten. Gebruik bij schoonmaak van een gietvloer geen schuurspons of schuurmiddel. De schurende werking hiervan veroorzaakt krassen en matte plekken, zonde!

•   Door de opbouw uit meerdere lagen en afwerking met een coating zijn gietvloeren een zeer duurzame vloerafwerking. Toch kunnen er plekjes of vervuilingen ontstaan. Voor lange termijnonderhoud kunt u contact met ons opnemen.

•   Om uw gietvloer zo lang mogelijk mooi te houden, doet u er goed aan om op de volgende zaken te letten: Zand werkt als schuurpapier, probeer dus te voorkomen dat dit op de vloer blijft liggen. Een goede inloopmat gaat inlopen van zand en steentjes tegen, zo is er minder kans op krassen. Voorzie stoelen en andere meubels van viltjes onder de poten.

•   Kies voor bureaustoelen met zachte wielen in plaats van rubberen wielen.

•   Til zware voorwerpen op in plaats van ze over de vloer te schuiven.

•   Verwijder zwarte strepen (bijvoorbeeld van schoenen) en andere vlekken zo snel mogelijk.

•   Tannines (looizuren) kunnen de gietvloer aantasten.Gebruik dus bij voorkeur producten die tanninevrij zijn. Tannines komen onder andere voor in (onder)tapijten, jute, kokos- en hennepmatten. Houd de vloer vrij van metaal, roest, rubber, inkt en haarverfproducten, lijm en chemische zuren (zoals chloor of olie).