Onderhoudstips voor je PU gietvloer

Op zoek naar onderhoudstips voor je PU gietvloer? Gietvloeren zijn razend populair en dat is – gezien de voordelen – niet vreemd. Een PU gietvloer is naadloos, dempt geluid en is daarnaast eenvoudig schoon te maken.

Maar hoe onderhoud je een PU gietvloer nu het beste? En wat kun je beter niet doen voor het behoud van de vloer? Tendenza Design geeft je tips voor het onderhouden van een PU gietvloer. Na het lezen van deze blogpost weet je exact hoe je een PU gietvloer mooi houdt.

Hoe onderhoud je een PU gietvloer voor een lange levensduur?

 1. Geef stof, zand en vuiltjes geen kans. Reinig de vloer dagelijks of regelmatig met een stofzuiger of bezem met zachte borstel.
 2. Dweil de gietvloer minimaal 1x per week. Met de juiste onderhoudsmiddelen van VanBeton.nl.
 3. Verwijder vlekken en schoenstrepen zo snel mogelijk.
 4. Plaats viltjes onder meubels. Voorkeur is van Scratch No More. Bij het verplaatsen van zware meubelen is het advies om deze te tillen en niet te verschuiven.
 5. Gebruik transparante matten en/ of speciale wieltjes voor harde vloerbedekking bij bureaustoelen en andere rollende meubels.
 6. Plaats een deurmat of schoonloopmat.
 7. Probeer te voorkomen dat weekmakers in rubber en tannines rechtstreeks in contact komen met je vloer. Het bevat weekmakers, die vlekken kunnen achterlaten op een PU gietvloer. Deze weekmakers komen geleidelijk vrij en zitten in producten zoals rubberen wielen, kinderwagens, verschillende tapijten (jute, wol, kokos etc.). Gebruik een onderkleed voor een tapijt waarin tannine is verwerkt, zodat het geen direct contact heeft met de PU gietvloer.

Dont’s

 • Schuurmiddel en schuursponsjes kunnen krassen in de toplaag creëren en dat wil je natuurlijk voorkomen.
 • Wanneer je te veel of te warm water gebruikt, kan er kalk in de vorm van strepen op de gietvloer achterblijven.
 • Schoonmaakmiddelen op basis van zeep laten een vettige laag achter op je vloer, die juist vuil aantrekt.
 • Bijtende schoonmaakmiddelen tasten de coating op den duur aan.
 • Voorkom dat schurende, scherpe materialen schuiven over de gietvloer.

Een PU gietvloer schoonmaken doe je zo

Hoe vaak je een PU gietvloer schoonmaakt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de intensiteit van het gebruik, of je kinderen en/of huisdieren hebt, en wat je persoonlijke voorkeuren zijn. We adviseren altijd om minstens 1x per week te stofzuigen en dweilen.

Het grote voordeel van de naadloze gietvloer is dat stof en vuil geen kans krijgen om zich te nestelen in kieren en naden. Toch is het wel belangrijk om stof, zand en andere viezigheid zo snel mogelijk te verwijderen. Zo voorkom je dat er slijtage en krasjes ontstaan.

 • Verwijder stof, zandkorrels, kruimels en ander vuil altijd met een stofzuiger met zachte borstel of bezem met zachte borstel voordat je gaat dweilen.
 • Dweil de gietvloer minimaal 1x per week met een groene zeep of speciale gietvloerreiniger van VanBeton.nl.
 • Gebruik koud of lauw water en een speciale gietvloerreiniger van VanBeton.nl bij het dweilen. Bijtende schoonmaakmiddelen kunnen de PU gietvloer juist beschadigen. Wij raden aan om een groene zeep te gebruiken van Van Beton en de onderhoudswas om eens in de zoveel tijd een boost te geven aan de top laag.

Vlekken en schoenstrepen verwijderen op een PU gietvloer

In een woning wordt geleefd en daarbij gebeuren er soms ongelukjes. Gelukkig zijn vlekken op een PU gietvloer eenvoudig te verwijderen wanneer je er op tijd bij bent.

Vlekken op je gietvloer

Is er koffie, thee, limonade, rode wijn of een andere vloeistof gemorst op je gietvloer? Geen probleem, doordat een PU gietvloer vloeistof dicht is en geen naden of voegen heeft, kan dit makkelijk worden schoon gemaakt. Het advies is bij het zien van de gemorst vloeistof dat dit direct wordt schoon gemaakt met een natte doek of microvezeldoek.

Zwarte schoenstrepen op je gietvloer

Blijven er zwarte strepen op de gietvloer achter door schoenen? Dan kun je deze eenvoudig afvegen met een natte doek. Ook wanneer schoenstrepen al wat langer op de vloer zitten, kun je deze nog verwijderen met een microvezeldoek en gietvloerreiniger. Probeer wel te voorkomen dat de rubberen strepen de kans krijgen om in te drogen.

Bij grotere/diepere krassen zijn er bedrijven die we kunnen aanbevelen om dit spot repair te verhelpen. In 9 van de 10 gevallen lukt het om deze beschadigingen te herstellen en kunnen de meubels gewoon blijven staan.

Bij twijfels of vragen van het onderhouden van een PU gietvloer mag je altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen dan een verder advies geven om de PU gietvloer zo langs mogelijk goed te houden.