Kun je een microcement vloer aanleggen op een ondervloer met vloerverwarming? Dat is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Om met de deur in huis te vallen: dat kan prima. In dit artikel zetten we op een rij wat daarbij komt kijken, en wat de voordelen zijn van vloerverwarming in combinatie met een microcement vloer.

Microcement vloer combineren met vloerverwarming

Een vloer van microcement is de basis voor een natuurlijke en warme uitstraling voor elke ruimte. Microcement brengen we altijd handmatig aan. Door deze ambachtelijke werkwijze ontstaat er een uniek, ruimtelijk en naadloos geheel.

Een microcement vloer biedt warmte, sfeer, comfort en is ook nog eens makkelijk te onderhouden. Het wooncomfort vergroot je nog verder door een microcement vloer te combineren met vloerverwarming.

Kenmerken van de microcement vloer

De microcement vloer heeft een geheel eigen karakter en daardoor komt een ruimte extra goed tot zijn recht. Door de ruime keuze in kleuren en afwerkingen past een microcement vloer bij haast elke woonstijl. Daarnaast heeft de microcement vloer nog veel meer positieve eigenschappen:

 • Ruimtelijkheid: Microcement vloeren zijn geheel naadloos en vormen zo een groot, vlak en strak geheel. Een ruimte oogt met een microcement vloer altijd groter.
 • Lange levensduur: een microcement vloer is sterk, slijtvast en robuust. Deze eigenschappen dragen bij aan een lange levensduur. Hierdoor heb je jarenlang zorgeloos plezier van de vloer.
 • Onderhoudsvriendelijk: Weinig tijd of energie voor schoonmaakwerk en onderhoud? Goed om te weten dat een microcement vloer onderhoudsvriendelijk en makkelijk schoon te houden is. Doordat de vloer robuust en slijtvast is, heeft deze weinig onderhoud nodig. Daarmee bespaar je ook nog eens op onderhoudskosten.
 • Comfortabel: een vloer gebruik je vrijwel dagelijks, daarom is comfort belangrijk. Het bijzondere aan een microcement vloer is dat deze hard, sterk en tegelijkertijd comfortabel is. Een microcement vloer is door het aangename karakter heerlijk om op te wonen, werken, spelen en leven. Zeker in combinatie met vloerverwarming!
 • Hygiëne: Een microcement vloer is hygiënisch, de bovenlaag is namelijk vuil- en stofafstotend. Doordat de vloer geheel naadloos is, heb je geen last van vuil dat tussen voegen of naden gaat zitten. Vuil, maar ook ongezonde schimmels en huisstofmijten krijgen geen kans.
 • In veel kleuren verkrijgbaar: Het aantal kleuren om uit te kiezen voor een microcement vloer is enorm groot. Kijk voor een eerste indruk op onze site. Voor een definitieve kleurkeuze raden we je aan een afspraak te maken in onze showroom, omdat de kleuren op een scherm soms iets verschillen van de werkelijke kleur.
 • Uitstekend te combineren met vloerverwarming: een microcement vloer in combinatie met vloerverwarming zorgt voor een behaaglijke verspreiding van de warmte en meer wooncomfort.

Over ondervloeren

Vloerverwarming zit altijd in de vloerlaag onder het microcement. We noemen deze laag de dekvloer. Microcement kan je leggen op vrijwel elk type dekvloer, als deze maar stevig, vlak, droog en stof- en vetvrij is.

Er zijn verschillende soorten dekvloeren. We delen deze in twee hoofdgroepen in: vaste dekvloeren en zwevende dekvloeren. Een zwevende dekvloer zweeft natuurlijk niet letterlijk, maar noemen we zo omdat deze geen direct contact maakt met de bodem onder de dekvloer en de wanden. Daar zit namelijk een isolatielaag tussen. Een vaste dekvloer bestaat meestal uit zandcement.

Het is goed om te weten dat beide dekvloeren geschikt zijn voor het aanleggen van zowel vloerverwarming als microcement.

Voordelen microcement met vloerverwarming

Vloerverwarming en een microcement vloer zijn een prima combinatie. De relatief dunne microcement laag laat de warmte van de vloerverwarming goed door en de vloerverwarming zorgt dat de vloer prettig aan de voeten voelt.

We zetten de voordelen van vloerverwarming in combinatie met een microcement vloer op een rij:

 • Efficiënte verwarming en besparing op de energiekosten: De geleiding van de warmte naar het oppervlak is optimaal. Een microcement vloer past zo goed bij een vloerverwarming omdat deze de warmte snel en egaal verspreid. Hierdoor voelt de hele ruimte overal even aangenaam. Microcement vloeren zijn relatief dun in vergelijking met andere vloertypen. Dikkere vloeren verspreiden de warmte minder snel door de ruimte, waardoor energie verloren gaat. Vloerverwarming in combinatie met een microcement vloer is een energiezuinige manier om een ruimte te verwarmen.
 • Vergroot het gevoel van ruimtelijkheid: Bij vloerverwarming heb je geen, of in ieder geval veel minder radiatoren nodig. Dit bespaart ruimte. In combinatie met de naadloze vloer zorgt dit ervoor dat de ruimte nog groter lijkt.
 • Luxe en comfort: De combinatie van gietvloer met vloerverwarming draagt bij aan een gevoel van luxe en comfort. De uitstraling en het comfort van de microcement vloer zijn op zich al uitstekend. De vloerverwarming zorgt daarbij voor een gelijkmatige warmteverdeling. Bovendien verbetert dit de luchtvochtigheid, wat ook weer bijdraagt aan de versterking van het wooncomfort.

Verschillen in vloerverwarming

Vloerverwarming is populair omdat het onzichtbaar is, energiebesparend en de warmte goed verspreidt. Er zijn vier soorten vloerverwarming:

 • Natte vloerverwarming: dit is de meest gebruikte soort. Hierbij zijn de verwarmingsbuizen rechtstreeks in de dekvloer geplaatst.
 • Droge vloerverwarming: bij dit systeem liggen de buizen in isolatieplaten van piepschuim of polystyreen.
 • Elektrische vloerverwarming: verwarming door elektriciteit in plaats van verwarmingsbuizen (niet mogelijk i.c.m. ons product)
 • Ingefreesde vloerverwarming: In de dekvloer zijn sleuven gefreesd waarin de verwarmingsbuizen liggen.

Voor het aanbrengen van microcement maakt het in principe niet uit welk type vloerverwarming er ligt. Wel kan het verschillen hoeveel werk het is om de dekvloer waar de vloerverwarming in ligt te egaliseren.

Vloerverwarming aanleggen

Tendenza Design legt zelf geen vloerverwarming aan. Een microcement vloer aanleggen op een bestaande dekvloer met vloerverwarming kan echter prima. We bereiden de dekvloer inclusief vloerverwarming optimaal voor op het leggen van het microcement. Indien nodig dichten wij bijvoorbeeld naden of sleuven van de vloerverwarming.

Egaliseren van de dekvloer

Kan microcement scheuren, bijvoorbeeld door temperatuurwisselingen? Deze vraag wordt ons wel eens gesteld. Microcement scheurt van zichzelf niet. Wel kan het zo zijn dat de dekvloer, de ondervloer waarop het microcement wordt aangebracht, scheuren vertoont. In dat geval egaliseren wij de dekvloer voordat het microcement wordt aangebracht.

Vragen? Neem contact op!

Met een microcement vloer in combinatie met vloerverwarming geniet je van een laag energieverbruik, warmte, comfort en een interieur met design-uitstraling!

Heb je vragen over microcement vloeren in combinatie met vloerverwarming of andere vragen? Bel ons, of neem contact op via de contactpagina op deze site. Of maak een afspraak in onze showroom in Purmerend. Daar kun je je laten inspireren door onze collectie en geven we je graag een persoonlijk advies op maat!